Home>Nieuws>Kinderboekenweek: Reis mee!

Kinderboekenweek: Reis mee!

vrijdag 4 oktober 2019

Kinderboekenweek: Reis mee!

Kinderboeken over voertuigen staan centraal in de Kinderboekenweek 2019, die loopt van woensdag 2 oktober tot en met zondag 13 oktober 2019.

Over de campagne De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.

Kinderboekenweekgeschenk Het Kinderboekenweekgeschenk 2019 is Haaientanden van Anna Woltz. Je krijgt het geschenk van 2 t/m 13 oktober 2019 cadeau van je boekverkoper bij besteding van € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

Prentenboek van de kinderboekenweek Het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019 is André het Astronautje. Opzoek naar Laika van André Kuipers met illustraties van Natascha Stenvert. Het is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek in oktober 2019 te verkrijgen in de boekhandel voor € 7,25.

Kinderboekenbal De Kinderboekenweek wordt op de dinsdagavond voor de ‘week’ feestelijk geopend met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Op het bal wordt jaarlijks de Gouden Griffel uitgereikt.

GRIFFELS – HET BEST GESCHREVEN

De Zilveren Griffel is de prijs voor de best geschreven Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar. Voor de Zilveren Griffels zijn er zes categorieën in 2019:

• Categorie Tot 6 jaar;
  • Categorie Zes tot negen jaar;
  • Categorie Negen tot twaalf jaar;
  • Categorie Twaalf tot vijftien jaar;
  • Categorie Informatief;
  • Categorie Poëzie.

Per categorie kunnen er door de Griffeljury twee boeken met een Zilveren Griffel worden bekroond. Eén van de Zilveren Griffels kan vervolgens door de Griffeljury bekroond worden met de Gouden Griffel. Afgelopen jaar werd Lampje van Annet Schaap (Querido) bekroond met de Gouden Griffel.

PENSELEN – HET MOOIST GEÏLLUSTREERD

Penselen worden toegekend aan de best geïllustreerde kinderboeken van afgelopen jaar. De Penseeljury heeft vanaf 2019 per categorie twee boeken met een Zilveren Penseel bekroond, waarbij de categorieën er als volgt uitzien:

• Categorie Prentenboeken;
  • Categorie Geïllustreerde kinderboeken;
  • Categorie Geïllustreerde jeugdboeken;
  • Categorie Informatief.

Eén van de bekroonde Zilveren Penselen kan het Gouden Penseel winnen. Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda (Uitgeverij Lannoo) en auteur Floortje Zwigtman won afgelopen jaar het Gouden Penseel.

VLAG EN WIMPELS

Een Vlag en Wimpel is een eervolle vermelding voor Nederlandstalige kinderboeken. De Griffel- en Penseeljury’s kunnen in alle categorieën twee Vlag en Wimpels toekennen. Dit jaar zijn er maar liefst negenentwinti

Zie ook