Home>Nieuws>De slimme slopers van groep 3/4

De slimme slopers van groep 3/4

zondag 14 december 2014

Een wasmachine, een radio, een stereo-installatie in het lokaal. En ALLES ging uit elkaar…

De ravage leek even niet te overzien. Toch waren de kinderen van groep 3 en 4 afgelopen vrijdag gestructureerd aan de slag om een aantal huishoudelijke apparaten minutieus uit elkaar te halen. In eerste instantie met de handen, schroevendraaiers en tangen. Later kwamen ook de zaagjes en hamers tevoorschijn om er achter te komen hoe de apparaten in elkaar zitten. Uiteindelijk lagen de losse onderdelen keurig verzameld op materiaal en grootte.

Onder begeleiding van de juf en vier ouders en met heel veel plezier leerden ze ervaringswijs hoe ze oude apparaten uit elkaar kunnen halen en hoe deze apparaten in elkaar zitten. In de wasmachine ontdekten de kinderen een reservoir met water en een bakje voor zout. En ze leerden dat je kunt horen of het materiaal van plastic of ijzer is.

Zelf zien hoe kinderen een apparaat uit elkaar halen? Kijk samen eens naar het programma UIT-ME-KAAR

uit_me_kaar
Kinderen halen in UIT-ME-KAAR verschillende apparaten uit elkaar om te leren hoe deze apparaten in elkaar zitten.

Duurzaamheid en techniek voor jonge kinderen
De ‘slooples’ zit boordevol leermomenten. Kinderen leren om te gaan met allerlei gereedschappen. Ze doen kennis op over verschillende materialen. Ze leren hoe een apparaat er van binnen uitziet en ze leren een stukje over duurzaamheid d.m.v. het verzamelen en sorteren van de  oude onderdelen. Ze onderzoeken de werking ervan door het apparaat helemaal uit elkaar te halen. Tegelijkertijd zien we in dit project hoe kinderen samenwerken, hoe ze communiceren en structureren. We zien hun verwondering en hun overwinningen.