Home>Nieuws>Over de wereldbol en het ontstaan van de aarde

Over de wereldbol en het ontstaan van de aarde

maandag 6 maart 2017

Groep 1-2

Vandaag hebben we over de aarde gepraat en spelletjes gespeeld. We hebben bedacht in welke straat, wijk of stad we wonen, wie er in de buurt wonen. Zoals dat met kleuters gaat maakten we daarbij de nodige uitstapjes. Zo hebben we uitgebreid besproken welke huisdieren we hadden, hoe die heetten en hoe ze woonden. Ook hebben we het gehad over de vakanties en Nederland,  Duitsland en Oostenrijk opgezocht op de wereldbol.

Toen was er genoeg gekletst en gezeten en hebben we een renspel gedaan: de ene kant van de gymzaal was de zon, de andere de maan en het midden de aarde. Ik poneerde een stelling (het is hier heeel koud) en de kinderen renden naar de  plek die zij er bij vonden passen. Grappig om te zien dat er vaak meerdere antwoorden “goed” waren en de kinderen dat wisten!

Ook beginnen ze nu zelf spellen te verzinnen, die aanhaken op het thema.

Groep 3-4

De vakantie was weer voorbij en we zijn direct verder gegaan met ons onderzoek. Na een korte opening gingen we in groepjes verder aan de slag met het zoeken naar informatie voor ons onderzoek. Bij de meeste groepjes ging dit erg goed, er kwamen nieuwe vragen bij, taken werden verdeeld en er werd alvast nagedacht over de presentatie.

Eén groep kon niet alle informatie goed vinden (in de boeken en op internet). Na even brainstormen kwamen we erachter dat er een film op klokhuis is over het ontstaan van het leven op aarde. Daar waren alle kangoeroes wel in geïnteresseerd!! Iedereen legde de potloden en boeken even neer.
Hoe kun je de informatie uit een film in het onderzoek verwerken? Daarvoor zetten we het volgende op een rij:

• waar zoeken wij een antwoord op,
  • hoe kun je dat opschrijven/onthouden als de film doorloopt (steekwoorden/kernwoorden)
  • bekijk achteraf of we alle informatie hebben die we zochten.

Ook kwamen er nieuwe vragen in ons op en hebben we leuke weetjes die we kunnen delen tijdens de presentaties. Twaalf paar kangoeroe-oren horen namelijk meer dan drie paar. Wat een fijne samenwerking!

Nog even verder onderzoeken in de aparte groepjes en het was al weer tijd. Volgende week gaan we starten met het maken van onze presentaties!