Home>Groep 3>Kangoeroe groep 3 en 4

Kangoeroe groep 3 en 4

dinsdag 12 december 2017

De kangoeroes van groep 3 en 4 zijn de afgelopen weken bezig geweest met allerlei verschillende proefjes. Op deze manier hebben de kinderen kennis gemaakt met natuurkunde, scheikunde en biologie.

We hebben proefjes uitgevoerd met alledaagse en goedkope materialen. Om een proefje te doen hebben we stap voor stap de beschrijving gevolgd. Tussendoor hebben we antwoorden op de volgende vragen gegeven: Wat denk je dat er gebeurt als je … Wat is er gebeurd? Hoe denk je dat dit komt? Deze vragen zorgden er voor dat de kinderen tussentijds goed moesten nadenken over het proefje.

Ons doel groepsbreed was dat alle kinderen moesten proberen voor die tijd een uitkomst te geven van het proefje wat we gingen doen. Dat was soms best lastig, want wat als je geen idee had wat er zou gaan gebeuren? En wat als je zo benieuwd was naar de uitkomst dat je alleen maar snel wilde beginnen?

Hier volgen een paar voorbeelden van wat de kinderen onderzocht hebben:

• Kunnen we een zeepbel in een zeepbel blazen ?
  • Wat gebeurt er als je olie bij water in doet en vervolgens er zout bij strooit?
  • Waarom gebruiken we afwasmiddel en niet alleen water?
  • Hebben we een dominant oog?
  • Waarvoor hebben we pupillen?
  • Kan een mandarijn drijven?

Als eindopdracht hebben de kinderen zelf thuis een proefje voorbereid en dit proefje uitgevoerd en gepresenteerd op school. De kinderen hebben vervolgens gereflecteerd door zichzelf te beoordelen op inzet tijdens de lessen en op de uitvoering/presentatie van het zelf gekozen proefje.