Home>Tijgers en Kangoeroes>Kan de mens vliegen?

Kan de mens vliegen?

zondag 12 november 2017

Kan de mens vliegen?

Dat wilde Leonardo onderzoeken! Hij vond het geweldig dat vogels kunnen vliegen. Zou de mens ooit kunnen vliegen? Hij wist zeker dat de mens ooit zou vliegen. Hij zei:

“Het is mij niet gelukt om de mens te laten vliegen, maar ooit zal er een uitvinding komen die de mens laat vliegen”.

In deze les van de kangoeroes, groep 2, denken we na over zwaartekracht, het verplaatsen van lucht en maken we een helikopter.

Over zwaartekracht, vorm en het verplaatsen van lucht
We beginnen in de gymzaal en bekijken een aantal objecten. Eerst laten we van een hoogte een steen en een blaadje? Welke is eerder beneden. “De steen!!” Inderdaad, de grote steen was het eerst op de mat. Dan laten we twee stenen vallen, een grote en een kleine. Welke is eerder beneden? De kinderen denken de grote….. Nope, ze komen tegelijk beneden aan. Hoe zit het met een klein en een groot boomblad? “De grote!”. Toch niet: de grote dwarrelt veel langer in de lucht.

Hoe komt dat nu? Aan de hand van een beachball-batje laten we de kinderen voelen dat je meer lucht verplaatst als het oppervlakte onder het object groter is. Er moeten meer luchtdeeltjes verplaatst worden, dus hoe meer luchtdeeltjes verplaatst moeten worden, hoe langer iets in de lucht blijft.

Het volgende raadsel was daarna makkelijk opgelost: We hebben twee zakdoeken. Hoe zorg je dat de ene eerder op de grond komt dan de ander? Welke vorm moeten ze hebben? Juist, 1 frommel je tot bal, 1 laat je zweven als een blaadje…

Tot slot: ook de natuur heeft dus ontdekt dat je kunt zweven met vleugels. Vogels zijn experts, maar ook bomen weten dit! Esdoorn-zaadjes bijvoorbeeld, vallen verder weg van hun mama-boom doordat ze weg helikopteren op de wind. We gooien deze esdoorn-helicoptertjes omhoog en kijken vol verwondering hoe de zaadjes razendsnel rond draaien. Kunnen we dit zelf maken? In het boekje tekenen we een ontwerp en daarna gaan we aan de slag!

Maak een helikopter!
Door een paar knipjes en vouwen in een papiertje te maken, hebben we een heel kleine helikopter gemaakt! We gaan lekker naar buiten om ons helikoptertje te testen. Kunnen we het ontwerp verbeteren of verslechteren? Lekker uitproberen (touwtjes er aan, twee aan elkaar vastmaken, hééél veel paperclips eronder hangen…). De rest van de les zijn we lekker bezig op het herfstige schoolplein!