Home>Nieuws>Rijk bezoek aan rijksmuseum

Rijk bezoek aan rijksmuseum

zaterdag 6 december 2014

Maandag 24 november bezochten groep 5-8 met de Cultuurbus het Rijksmuseum in Amsterdam.

Per groep gingen we met een gids een deel van het museum door. De gids vertelde veel interessante feiten over de schilders en hun kunstwerken. Zo vertelde ze over de schildertechnieken en hoe de schilders hun eigen verf maakten. In die tijd werd verf zelf gemaakt. Pigmenten kwamen uit de natuur en samen met lijnzaadolie werd er olieverf van gemaakt. Zo maakten ze de kleur rood van schildluizen en bijvoorbeeld de kleur blauw van een mineraal: Lapis lazuli, dat gewonnen werd in Afghanistan. Een aantal kinderen herkende deze naam overigens uit Minecraft!

Verder werd er verteld over de verre reizen die de VOC schepen maakten en over de handel die werd gedreven. Hoe liepen die routes  eigenlijk? (Zuid- Afrika, Nova Zembla). De kinderen mochten ruiken aan verschillende specerijen die in die tijd naar Nederland zijn gebracht. Kaneel, nootmuskaat, peper en kruidnagel. (He, dat ruikt naar pepernoten en speculaas!)

Het bezoek aan het Rijksmuseum betekende veel meer dan wat schilderijen bekijken. De kunstwerken hebben allemaal hun verhaal en die komen tot leven als er over verteld wordt. De verhalen van de gids spraken zeer tot de verbeelding van de kinderen. Ze zogen de informatie leergierig op.

‘Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen.’ een schilderij van jan Steen.

Hierop is een chaotisch gezin op afgebeeld, waarop te zien is hoe de ouders zich misdragen en de kinderen dat dan overnemen. Je ziet op het schilderij een jongen roken en een meisje bier schenken aan haar broertje.

Kunstbeschouwing, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Biologie, Taal (schilderijen, bijvoorbeeld van Jan Steen, met veel Hollandse gezegdes erin verwerkt) en rekenen… het zat allemaal in dit bezoek!

De overheid vindt het belangrijk dat kinderen naar het museum gaan en hun kennis van de Nederlandse cultuur en geschiedenis vergroten. Het team van de Joppeschool vindt dat ook en daarom is er op onze school een interne cultuurcoördinator die een kunstmenu voor de school heeft opgezet en contacten onderhoudt met culturele instellingen.

Het volgende museumbezoek staat alweer op stapel: Het Kroller Mullermuseum op de Veluwe! Wordt vervolgd!

nachtwacht1

Kinderen kijken gefascineerd naar een schilderij: Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster, Bartholomeus van der Helst, 1648.